content.php - BEGIN

Redovisning av Examensarbete

Agnes ex.arb. 1

Agnes ex.arb. 2

Som jag tidigare berättat här, så har jag varit med som extrahandledare för ett examensarbete. Igår var det dags för redovisning och det gick galant!

Resultatet av examensarbetet är ett magasin där Agnes beskrivit arkitektyrket från många olika vinklar. Magasinet innehåller intervjuer med arkitekter som utvecklat sig åt olika håll efter sin utbildning; allt från några unga tjejer som startat ett alldeles eget företagskoncept inom arkitektur till etablerade arkitekter som Gert Wingårdh. Här finns också tips och idéer och många spännande tankar.

Ett magasin för Dig som är, håller på att utbilda Dig till eller funderar på att utbilda Dig till arkitekt.

Vill Du ha ett exemplar av magasinet kan Du höra av Dig till mig:

hedvig@silverark.se

eller direkt till Agnes:

hejregina@gmail.com

 

content.php - END
content.php - BEGIN

Handledning av examensarbetare

Chalmers redigerad

Jag är med som extrahandledare i ett examensprojekt på Chalmers. Projektet består i att producera ett magasin för arkitektstudenter och andra som är intresserade av arkitektutbildningen och arkitektyrket. Jag har just svarat på några testfrågor, som ska skickas ut till olika arkitekter.

 

Hej, vem är du? 

Jag är Hedvig Olsson. Jag lever med min familj, man och två barn i en 60-tals villa i Gråbo, utanför Göteborg.

Var och till vad har du utbildat dig till? 

Jag är utbildad arkitekt vid Chalmers Tekniska Högskola. Jag har även en ettårig utbildning i Möbeldesign, vid HDK Steneby.

Vad arbetar du med?

Jag driver mitt arkitektkontor Silverark Arkitekter AB, sedan 2012. Projekten jag arbetar med är varierande, allt från en fabrik med kontor i Malaysia, till bygglov för en takkupa i Gråbo. Silverark var också med och deltog i en tävling om Floda centrum.

Hur ser dina arbetsuppgifter ut?

Som egenföretagare får jag arbeta med allt möjligt. Jag är med och startar upp projekt, får skissa och bygga modeller. Jag gör enklare bygglov, läser in mig på olika områden, ritar och granskar ritningar, planerar och strukturerar. Eftersom jag är ansvarig för företaget arbetar jag också med marknadsföring, fakturering, bokföring, löner, deklarationer, inköp med mera.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Att arbeta som arkitekt är väldigt brett och man lär sig hela tiden nya saker. Jag gillar skiss-fasen, där mycket fortfarande flyter fritt, men jag gillar också när mer och mer blir definierat och man ser hur byggnaden börjar ta form. Jag tycker om att föreställa mig hur byggnader ska fungera praktiskt och jag älskar att fundera på planlösningar. Det jag gillar med att driva mitt eget företag är att jag själv bestämmer över min tid och hur jag lägger upp saker. Jag tycker om känslan av att jag själv får glädje av att jag gör ett bra jobb och behöver inte sträva efter att någon annan ska “märka det”…

Mitt måtto som arkitekt är: “Människorna ska inte tänka på husen, utan husen ska tänka på människorna.”

Vad är det sämsta med ditt jobb?

Det verkar ju bra, för jag kan inte komma på något… Men det är klart att det är jobbigt ibland, men det beror nog mer på min egen dagsform.

Det som kan vara negativt med att vara egen företagare är att man har hela ansvaret själv, dels för allt som ska göras, men också att det ska komma in lagom mycket jobb. Inte för lite, men heller inte alldeles för mycket.

Vad är ditt drömuppdrag?

Jag skulle väldigt gärna vilja rita en kyrka, “från början till slut”. Allt från de första skisserna, till inredning och utsmyckning. Skulle också tycka det vore roligt att rita skolor och förskolor. En annan dröm, som än så länge delvis ligger utanför mitt utbildningsområde är att få skriva och illustrera en barnbok.

Vad önskar du att du visste när du tog examen?

Mycket. Men det handlar nog om vad jag hade velat kunna när jag tog examen. Under den tiden jag arbetat har jag upptäck saker som jag inte kan. Jag har fått lägga mycket tid på att sätta mig in i saker jag tycker att jag borde fått undervisning om under min utbildning.

Något annat tips du vill dela med dig av?

Våga fråga! Var aldrig rädd för att fråga om Du inte vet eller inte förstår. Man kan omöjligt kunna allt som nyutbildad och att fråga när man inte vet upplevs ofta positivt, man visar att man vill lära sig och är angelägen om att göra rätt.

Vad hittar man dig?

Mig hittar man oftast i Gråbo på Tegvägen 10, när jag inte är iväg och på möte med kunder eller ute på andra uppdrag. Gå gärna in på www.silverark.se och läs mer om företaget. Välkommen att höra av Dig till mig om Du undrar över något eller behöver min hjälp.

content.php - END