content.php - BEGIN

Nya ritningar och ny glasveranda

Magneskölds Sjövik NY

Jag fick en förfrågan att rita ett bygglov till en glasveranda. Eftersom originalritningarna endast fanns i pappersformat, ritade jag också rent ritningarna i cad-programmet Revit. Några mindre förändringar rättades till, så att ritningarna stämmer med verkligheten.

Behöver Du uppdaterade ritningar eller upprätta nya ritningar till Ditt hus? Hör av Dig till oss på Silverark, så hjälper vi Dig.

content.php - END
content.php - BEGIN

Processen som leder rätt

För ett drygt år sedan började jag hjälpa en familj som köpt sig en tomt på vackra Orust. Processen har gått sakta men säkert framåt och familjen har tagit sig god tid att fundera på hur de vill bo, vad de vill prioritera i livet och vad de vill lägga tid och pengar på. Under tiden processen gått framåt har familjen bott i ett mycket litet gårdshus hos goda vänner, nära sin tomt. Idéerna har hela tiden formats om och familjen har gått från klarhet till klarhet, under tiden vi pratat och jag presenterat ritningar och förslag.

Häromdagen pratade jag med kvinnan i familjen och hon meddelade att de nu kommit fram till att de vill bygga ett mycket litet hus, eftersom de klarar sig bra som de bor nu. På så sätt kan de leva ett enkelt och obekymrat liv, utan oro för höga banklån och praktiska göromål. Eftersom huset de nu vill bygga är så enkelt och avskalat har de hittat andra alternativ, på redan färdigritade hus.

Visst känns det tråkigt för mig att inte få se några av ritningarna förverkligade, men framförallt är jag så glad, att de kommit fram till vad de vill i sina liv! Genom att gå igenom processen med sitt framtida boende noggrant och metodiskt, kommer man lättare fram till vad man verkligen vill. Genom att jag lyssnat och väglett denna familj, utifrån mitt perspektiv som arkitekt, har de fått landa i det som är rätt för just dem. En process väl värd att gå igenom, innan man tar för många hastiga beslut.

Kollage - Stenerås 59

Perspektiv, plan – Fasader – Solstudie – Tidig fasadskiss – Skiss, situationsplan

content.php - END
content.php - BEGIN

Det blir inte alltid ett hus…

DSC_0811

För att ta hjälp av en arkitekt behöver inte alltid målet vara att det ska bli ett hus. En arkitekt kan hjälpa Dig med att reda ut tankarna på ett hus, en tillbyggnad, en tomt, inredning, en friggebod, en altan och mycket mer! Har Du frågor, tankar och funderingar är Du alltid välkommen att höra av Dig till oss på Silverark Arkitekter. Kan vi inte hjälpa Dig kan vi ofta ge en hänvisning om vem Du kan vända Dig till. Vi kan också hjälpa innan Du väljer att köpa en fastighet, hur ett intressant hus skulle kunna gå att bygga ut, var på en tomt det skulle passa att lägga ett hus, och så vidare.

Bara för att man kontaktar en arkitekt behöver det inte betyda att det resulterar i ett hus och visst kostar det en slant att anlita en arkitekt. Detta är dock ofta väl investerade pengar och klokt att göra tidigt, innan för många beslut är tagna, och ibland innan Du ens äger Din fastighet!

content.php - END
content.php - BEGIN

Attefallshus

Style: "Portrait B&W - low key"

Sedan 2:e juli i år gäller nya regler för komplementhus på fastigheter. Regeringen beslutade att det så kallade Attefallshuset (uppkallat efter Stefan Attefall) ska få byggas utan bygglov. Huset får uppta maximalt 25 kvm. och vara maximalt fyra meter högt. Planerar man att lägga huset närmare än fyra och en halv meter från tomtgräns krävs att berörda grannar tillfrågas.

Även om inte bygglov krävs för ett attefallshus behöver kommunen få in en bygganmälan, innehållande bland annat ritningar över det tilltänkta huset.

Läs mer här!

Behöver Du hjälp med ritningar till Ditt attefallshus? Välkommen att höra av Dig till oss på Silverark, så hjälper vi Dig!

Bild: Pressen

content.php - END
content.php - BEGIN
content.php - END
content.php - BEGIN

Kataloghus?

DSC_2279 FIXAD

Funderar Du på att bygga hus? Även om Du väljer att bygga ett kataloghus kan det vara klokt att ta hjälp av en arkitekt. Att bygga hus är ett mycket stort projekt och därför är det viktigt att det blir som Du och Din eventuella familj verkligen vill ha det, så långt budgeten tillåter. Ofta har kataloghusföretag inte utbildade arkitekter anställda. Därför kan det vara klokt att ta hjälp av en utomstående arkitekt. Vissa kataloghusföretag är mycket flexibla och man kan anpassa till exempel planlösningen utefter sina egna önskningar. Då kan det vara bra med en arkitekt som kommer med förslag utifrån just Dina önskemål. Jag hjälpte häromdagen en familj att ändra om deras planlösning, på ett kataloghus, så planen kom närmare deras vision och de var mycket tacksamma! Ibland krävs det inte så mycket och kostnaden för några timmars rådgivning är inte stor i sammanhanget!
En arkitekt kan också hjälpa Dig längre med Dina tankar om hur huset ska fungera, med yteffektiva förslag, tankar om färg, form, proportioner och mycket mer.
Kontakta gärna oss på Silverark tidigt i Din husprocess, det som görs på rätt sätt tidigt i processen, kommer spara mycket pengar i det långa loppet!

content.php - END
content.php - BEGIN
content.php - END