content.php - BEGIN

Malaysiabygget

Jag får hela tiden nya bilder från bygget i Malaysia och det är alltid spännande att öppna mailen och se vad som har hänt sedan sist.

Kollage 1A

Ny kant har gjutits i anslutning till områdets entré.

Tomten bredvid Hammars bygge har köpts av Volvo. De håller nu också på att bygga en fabrik och de har kommit en bra bit på stommen.

Lamellerna monteras…

…och det blir snyggt!

Kollage 2A

Det har skett en del misstag längs med vägen. Senast vi var nere upptäckte vi att det gjutits en platta framför fabriken, där det egentligen skulle planteras gräs.

Väggkontakter för el, telefon och nätverk monterades för högt och fick därför flyttas ner, till positionen de var tänkta att sitta på.

Ett av de största misstagen som gjorts är att fel innertak monterats. Här håller det rätta innertaket, med bra akustikvärde, på att sättas upp.

Visst fick vi kämpa för att få aggregaten till luftkonditioneringen gömda på taket, men det blev som vi ville. Dock är taket, som ses ovanför ett problem. Det kallas för jack roof och hjälper till att ventilera verkstaden. Vi ifrågasatte om det var tvunget att vara så högt och det behövde det, enligt rekommendationen, men när det är monsunregn, blåser och skvätter vattnet rakt ner i verkstaden. Eventuellt kommer plåtar att sättas upp längsmed taket, för att förhindra så mycket väta som möjligt.

Kollage 3A

Det är mycket detaljarbete kvar på bygget. Målning av brunnslock,

skrapning av fogar i verkstadsgolvet,

målning av påkörningsskydd och utjämning av möten mellan golv och väggar.

Trappstegen ser mycket bättre ut efter slipning och ytbehandlingen. Den röda färgen är inte längre lika framträngande.

Kollage 4A

Marcus har lagt mycket energi på de rostfria plåtar som ska monteras emellan fönsterna. De är tillverkade i Sverige, då det blev billigare så och levererade till Malaysia i containers. Här anländer de äntligen till bygget…

…och monteras på plats.

Muren är färdig och Hammar-skyltarna uppmonterade.

Några hammarliftar står redan parkerade i verkstaden.

content.php - END
content.php - BEGIN

Nya ritningar och ny glasveranda

Magneskölds Sjövik NY

Jag fick en förfrågan att rita ett bygglov till en glasveranda. Eftersom originalritningarna endast fanns i pappersformat, ritade jag också rent ritningarna i cad-programmet Revit. Några mindre förändringar rättades till, så att ritningarna stämmer med verkligheten.

Behöver Du uppdaterade ritningar eller upprätta nya ritningar till Ditt hus? Hör av Dig till oss på Silverark, så hjälper vi Dig.

content.php - END
content.php - BEGIN

Inredning till kontoret i Malaysia

När man ritar en byggnad i ett annat land, långt borta, med en annan kultur och andra sätt att se på saker känns det väldigt bra när något är som man är van vid. Att få välja möbler till kontoret och de andra utrymmena på IKEA:s malaysiska hemsida har känts tryggt och framförallt enkelt i jämförelse med mycket annat. Den hemsidan är nästan identisk med den svenska och de flesta av möblerna har jag sett i verkligheten. Jag har valt det mesta av inredningen från IKEA:s Office-kollektion och Stockholm-kollektionen. Dels för att designen är genuin och tilltalande, men också för att dessa två kollektioner är av bättre kvalitet, vilket behövs om det ska hålla länge.

Inredning kontor

Inredning till kontoren och entrén.

Inredning konferensrum

I konferensrummet blir det en hint om de svenska färgerna i de gula och blå stolarna.

Inredning dekoration

Dekoration för de olika rummen. Den blommiga fruktkorgen, i rostfritt stål, tycker jag passar särskilt bra då Hammar arbetar framför allt med stål.

Inredning verkstad

I de utrymmen som hör till verkstaden, personalrummet, väntrummet för förarna och omklädningsrummet, krävs att möblerna inte är för känsliga.

content.php - END
content.php - BEGIN

Spännande projekt

DSC_0910_1

Vissa projekt jag arbetar med kan jag inte skriva något om här på hemsidan. Det händer att folk vill hålla sina husplaner för sig själva, innan de själva landat i vad det vill och kommer göra. Just nu håller jag på att arbeta med en eventuell tillbyggnad av ett spännande hus. Om bygget blir av kommer jag kunna visa bilder från det här projektet senare.

content.php - END
content.php - BEGIN
content.php - END
content.php - BEGIN

Till Malaysia igen

Kollage 1

När vi anlände till tomten stod där nu en fabrik!

Det såg bra ut.

Detalj från en av toaletterna.

Trappan såg fin ut, men träet jag valt (chengal wood) var mycket rödare i färgen än vad jag tänkt. Förhoppningsvis går det att lugna ner färgen något med ytbehandlingen.

Kollage 2

Verkstadsarbetarnas rastrum.

Trappan från verkstan var nästan färdiggjord.

Har pratat otaliga gånger med alla inblandade om att allt ska vara snyggt gjort. Här ser man att budskapet gått fram, taket i verkstadsförrådet är perfekt!

Längs med baksidan av verkstaden monteras det lameller, för att det ska kunna gå luft genom verkstaden.

Kollage 3

Jag och Marcus, tillsammans med malaysiske arkitekten, byggcheferna och vår kontrollant i verkstaden efter rundvandringen.

Möte i ett av de blivande kontoren. Det blev ett väldigt långt möte och i rummet fanns ingen luftkonditionering…

…så många flaskor vatten gick åt!

På mötet gick vi igenom hela bygget. Några saker hade blivit fel gjorda, men då jag varit noggrann med att dokumentera allt vi gjort, kunde jag visa att ansvaret låg på den malaysiske arkitekten och hans företag får stå för de extra kostnaderna.

Kollage 4

Dagen efter träffades vi på ett café och pratade igenom ytterligare frågor och detaljer. Jag fick också gå igenom all belysning med en kille från elkonsulten och det var väldigt skönt att känna att detta kanske blir riktigt nu, äntligen. Mycket krångel har det varit med belysningen!

När vi gått igenom allt bjöd Chris, Hammars malaysiske chef, oss på fin kinesisk lunch. Mycket spännande saker att smaka på. Chris hade också med sina två barn, då deras mamma var i Kina.

Efter långa möten, fick vi sista dagen tid över för ett besök vid “The Batu caves“.

Där träffade vi många små apor!

Kollage 5

Chris bjöd oss på indisk mat. Silverbord, silvertallrik och silverbestick passade fint för en Silverarks-anställd.

Vi han också med att åka till en plantskola för att välja ut växter och krukor till kontoret.

Innan vi åkte till flygplatsen tog jag mig en drömfika (till drömpris)…

…och en promenad i Kuala Lumpur.

content.php - END
content.php - BEGIN

Processen som leder rätt

För ett drygt år sedan började jag hjälpa en familj som köpt sig en tomt på vackra Orust. Processen har gått sakta men säkert framåt och familjen har tagit sig god tid att fundera på hur de vill bo, vad de vill prioritera i livet och vad de vill lägga tid och pengar på. Under tiden processen gått framåt har familjen bott i ett mycket litet gårdshus hos goda vänner, nära sin tomt. Idéerna har hela tiden formats om och familjen har gått från klarhet till klarhet, under tiden vi pratat och jag presenterat ritningar och förslag.

Häromdagen pratade jag med kvinnan i familjen och hon meddelade att de nu kommit fram till att de vill bygga ett mycket litet hus, eftersom de klarar sig bra som de bor nu. På så sätt kan de leva ett enkelt och obekymrat liv, utan oro för höga banklån och praktiska göromål. Eftersom huset de nu vill bygga är så enkelt och avskalat har de hittat andra alternativ, på redan färdigritade hus.

Visst känns det tråkigt för mig att inte få se några av ritningarna förverkligade, men framförallt är jag så glad, att de kommit fram till vad de vill i sina liv! Genom att gå igenom processen med sitt framtida boende noggrant och metodiskt, kommer man lättare fram till vad man verkligen vill. Genom att jag lyssnat och väglett denna familj, utifrån mitt perspektiv som arkitekt, har de fått landa i det som är rätt för just dem. En process väl värd att gå igenom, innan man tar för många hastiga beslut.

Kollage - Stenerås 59

Perspektiv, plan – Fasader – Solstudie – Tidig fasadskiss – Skiss, situationsplan

content.php - END
content.php - BEGIN

Bygget i Malaysia

Kollage 1 - MY 58 - site progress

Här har man börjat gjuta en tvättplatta. Det lilla huset till vänster är till för skräphantering.

Grinden har kommit på plats!

Stommen till trappan monteras. Det ska bli särskilt spännande att se hur trappan blir!

Den långa traversen levereras och har nu monterats.

Underlaget för verkstadsgolvet görs i ordning innan gjutningen.

Kollage 2 - MY 58 - site progress

Fasaden ser fin ut nu när alla byggställningar är borta.

Verkstadsgolvet gjuts i etapper.

Välten förbereder för stenläggningen runt fabriken. Som också ses på bilden blir det ett enkelt staket på tre av fyra sidor runt området. Ursprungsidéen var förzinkat staket, men det blev tyvärr för dyrt.

Läggningen av markstenen går förvånansvärt fort!

Byggnaden får sin rätta färg. Strukturen på fasaden är knottrig, vi har kommit väldigt nära den struktur som Hammars huvudkontor i Sverige har.

content.php - END
content.php - BEGIN

Fototapeter till kontoret i Malaysia

Idag har jag äntligen beställt fototapeter till kontoret i Malaysia. Min tanke har varit att välja typiska svenska motiv, men viss anknytning till verksamheten och området där huvudkontoret i Sverige ligger. En bild från varje årstid, visar Sveriges varierade utseende och är exotiskt i ett land där det mest varierar mellan sol och mulet med regn och åskväder. Tapeterna är beställda från Scandiwall.

Fototapet - sommar

Sommar: Verkstadspersonalens rastrum får en hela nio meter bred bild!

Fototapet - vinter

Vinter: Denna bild är för den stora kontorsdelen på väggen man ser från entrén.

Fototapet - höst

Höst: I anslutning till verkstaden finns ett väntrum för chaufförerna som får sina fordon servade, där hamnar denna bild över Göteborgs hamn.

Fototapet - vår ny

Vår: På chefens kontor får denna ganska smala fototapet plats.

 

content.php - END
content.php - BEGIN

Svensk gatsten till Malaysia

Gatsten

Utanför Malaysia-fabrikens entré önskar Hammar, ha svensk gatsten. Det visade sig vara ett större bekymmer än väntat. Jag beställde ett ton gatsten från ett väldigt trevligt företag som heter Stengrossen. Stenen skall skickas med en container, tillsammans med annat material som Hammar skickar ned till Malaysia, så den biten är löst. Dock har det visat sig att det är besvärligare att få ta in denna leverans i landet än man någonsin kunnat tro! Idag har jag pratat med Jordbruksverket angående sundhetscertifikat, certificate of origin och växtkontroll. Detta är för mig ett totalt nytt område och det är en av sakerna som gör det så roligt att vara arkitekt. Man kommer i kontakt med många olika spännande områden man inte har någon koll på tidigare! Nu blir det intressant att se om vi lyckas få in gatstenarna i Malaysia…

content.php - END